TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE Truskawki są drinkiem z bliskich owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI LECZNICZE I ZDROWE

 

Nie właśnie dobrze smakują, lecz jednocześnie mają dodatni pomysł na własne zdrowie. Niektóre z korzyści które stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
minimalizują ryzyko chorób serca,
mają służenie odchudzające,
chronią przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety owoce te mogą być dodatkowo szkodliwe.

Substancje wartościowe i kaloryczność truskawek

Truskawki to tradycyjne źródło witaminy C (łatwiejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek wydobywa się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy również witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A dodatkowo E oraz szereg składników mineralnych, w niniejszym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie przychodzą na skórę, włosy i paznokcie), magnez (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu i poprawia pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który ułatwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o właściwościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają wielki czerwony kolor).

Truskawki więc w 90% woda, wśród której produkty zawierają sporo błonnika, węglowodanów i białka. Są dużo mało kalorii – 100 g część to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natur

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natur. Racja ta wypływa z ochronnego działania produktów na plan krążenia. Truskawki aktywizują białka, zapobiegające nie ale przed chorobami układu krążenia, lecz jednocześnie zmianami poziomu cukru we natury.

2. Chronią przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, który korzysta robienie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a i powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, minimalizują ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na wyrównanym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa też na postęp liczby antyoksydantów we natur, tym samym wzmacnia układ odpornościowy. Elementy te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału a oryginalnych chorób układu krążenia, chronią przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie przychodzą na odbieranie i praktykę nerek i wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Mają właściwości bakteriobójcze i bakteriobójcze co powoduje, że oczyszczają swój system z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i organizuje procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z resztek pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i wzmacniając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej uzyskany z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zima używany stanowi w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale również trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowoczesnemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają przenoszeniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają korzystnie na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g zawiera ok. 0,7 mg ), także całej dawki witaminy C, ułatwia zmienianie tego składnika. Dlatego poleca się wegetarianom także osobom, jedzącym mało mięsa zaraz po spożyciu dużych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z wyników roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że wyciąg z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich prowadzić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że pewno więc stanowić zasługą antocyjanów, które wykazują skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole przebiegające w truskawkach działając przeciwzapalnie, chronią przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja lub choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność koncentracji i przyzwyczajania się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środku, co jest szalenie istotne w użyciu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPIEKĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą powodować nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia że żyć niebezpieczne. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą przyczyniać się do powstania reakcji alergicznych i rozwijać bóle głowy. Ważne jest, by przykuwać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się i jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą prowadzić uczulenia.

Niektórzy mogą zawierać alergię na truskawki: objawami przeważnie jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie przekazuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze względu na liczną ich budowę w rezultatach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osoby i kończyn. Drobne pestki owoców mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie wyróżnia się ich jedzenia osobom z dolegliwościami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo tanie a dużo średnie w własnym regionu, sezon zaczyna się pod koniec miesiąca i żyje przez cały czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo użyć w kuchni na ogromne systemy do deserów, wypieków, koktajli, soków czy materiałów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *